Olakšice za tek zaposlene

Bez autora
May 23 2011

Na plate novozaposlenih radnika, poslodavci će od danas plaćati i do 70 odsto manje namete, nego za plate onih koji rade. Za radnike starije od 45 i mlađe od 30 godina neće plaćati ni porez na zaradu, dok je za ostale novozaposlene poresko rasterećenje delimično.Za sada, poslodavce više brine to što su već zaposlili po nekog radnika za koga bi, da su malo sačekali, dobili olakšice, nego što su spremni da zapošljavaju nove. Za novozaposlene državi sada plaćaju samo zdravstveni i doprinos za slučaj nezaposlenosti, dok su penzijskog doprinosa koji je skoro duplo veći, oslobođeni.

Olakšice za tek zaposlenePoslodavci će od danas državi plaćati manje namete za plate novozaposlenih radnika. Za radnike starije od 45 i mlađe od 30 godina neće plaćati porez na zaradu, dok je za ostale novozaposlene poresko rasterećenje delimično.

Na plate novozaposlenih radnika, poslodavci će od danas plaćati i do 70 odsto manje namete, nego za plate onih koji rade. Za radnike starije od 45 i mlađe od 30 godina neće plaćati ni porez na zaradu, dok je za ostale novozaposlene poresko rasterećenje delimično.

Za sada, poslodavce više brine to što su već zaposlili po nekog radnika za koga bi, da su malo sačekali, dobili olakšice, nego što su spremni da zapošljavaju nove.

Za novozaposlene državi sada plaćaju samo zdravstveni i doprinos za slučaj nezaposlenosti, dok su penzijskog doprinosa koji je skoro duplo veći, oslobođeni.

Za one koji spadaju u osetljive kategorije neće plaćati ni porez na zaradu, dok je za ostale taj porez 30 odsto smanjen.

Miljko Nedić iz preduzeća "DIG Kruševac" kaže da je svrha te uredbe da sivu ekonomiju svede u okvire, jer trenutno ljudi koji rade po prodavnicama i buticima nemaju socijalno osiguranje.

Međutim, prema njegovom mišljenju, uredba neće obezbediti posao za veliki broj radnika.

Procene o tome koliko bi radnika u narednih godinu dana, uz takve olakšice, poslodavci mogli da zaposle kreću se od 20.000 do 50.000. Fiskalni savet je proračunao da se državna kasa na taj način odrekla milijardu dinara prihoda.

Uvod u promenu sistema

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmarkov rekao je da će gubici biti praktično marginalni.

"Vidimo tu jedan dugoročni problem, a to je da ovakva primena selektivnih, kratkoročnih, arbitrarnih mera poreske politike nije u skladu sa praksom najbolje poreske politike koja sugeriše jedan kredibilan, predvidiv i održiv poreski sistem", naveo je Altiparmarkov.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da tu meru doživljava kao uvod u promenu sistema, a ako ona pokaže dobre rezultate, imaćemo promenu sistema posle 12 meseci.

Znatno manje olakšice, za starije od 45 i mlađe od 30 godina postojale su i u protekle četiri godine. Poslodavci su tako zaposlili više od 30.000 radnika. Trenutno, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, čak dve trećine nezaposlenih pripada tim kategorijama, većina je starija od 45 godina.

"Nije dovoljno razmišljati samo o novozaposlenima, nego još više o tome da treba napraviti privredni ambijent, tako da se spreči dalje otpuštanje radnika, jer taj trend i dalje postoji", naveo je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Iako poslodavci o tome nerado govore, korišćenje olakšica moglo bi da inspiriše mnoge na zatvaranje starih i otvaranje novih firmi.

Za nezaposlene koji sami sebi uplaćuju penzijske doprinose, fiktivno zapošljavanje moglo bi da bude jeftinije rešenje. U svakom slučaju, nadležni najavljuju rigorozne kontrole, ali tek mesec-dva po početku primene Uredbe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik